Šiemet mūsų amatų mokykla „Sodžiaus meistrai“ dalyvavo Nordplus Junior programoje, kuri siekia stiprinti bendradarbiavimą tarp mokyklinio ugdymo srityje dirbančių institucijų iš Šiaurės ir Baltijos šalių bei  skatina kokybės gerinimą ir naujovių diegimą mokyklinio ugdymo srityje.

Mūsų mokyklos tikslas buvo pasidalinti gerąja patirtimi profesinio ugdymo srityje su Danijos profesinėmis mokyklomis bei kartu pasisemti žinių apie stalystės mokymo programą. Ateityje šios profesijos galima bus mokytis ir pas mus.

Siekdami įgyvendinti mūsų mokyklos tikslus, mokyklos direktorė Dalia Beigienė kartu su staliaus specialybės mokytoju Andriumi Adomaičiu lankėsi Danijoje š.m. spalio 5 – 9d.

 

 

   

Apie kelionę svečioje šalyje, netikėtumus ir staigmenas pateikiame trumpame interviu:

  1. Koks buvo pirmasis įspūdis ir mintys atvykus į Daniją?

 

  • Ramu, visi atsipalaidavę, sekmadienis. Paslaugūs danai bet kokio amžiaus kalba angliškai. (direktorė Dalia)
  • Pirmas įspūdis, be abejo, buvo dviračiai. Labai daug dviračių 🙂 Gamta ir  kraštovaizdis labai panašūs į Lietuvos. Praktiškai visi kalba angliškai. (specialybės mokytojas Andrius)

 

  1. Vizito metu aplankėte tris danų profesines mokyklas skirtinguose miestuose. Kokius išskirtinumus pastebėjote lyginant su Lietuvoje esančiomis profesinėmis mokyklomis?

 

  • Mokyklos yra labai didelės, o studentų amžius labai įvairus (net iki 45metų). Kiekvienos specialybės sektorius kuria savitą atmosferą, bando savo metodiką, renkasi mokymosi stilių. Kartais mokinio neįmanoma atskirti nuo mokytojo, labai laisva atmosfera, daug savarankiškų darbų, kuriuos renkasi patys mokiniai. Šiuolaikinės technologijos taikomos intensyviai visame kame. (direktorė Dalia)
  • Danijos profesinėse mokyklose yra labai motyvuoti mokiniai. Mokiniai, mokytojai bei mokykla nuolatos bendradarbiauja. Skatinama  saviraiška. Mokiniai turi pakankamai daug kūrybinės laisvės – tai labai motyvuoja, skatina savarankiškumą. Siekiama geriausio rezultato. Svarbu tai, kad savo darbo rezultatus kartu su mokytoju vertina ir patys mokiniai, taip pat kartu sprendžia, kur reikėtų pasitempti, kokias spragas užpildyti, aptaria tolimesnius siekius. Mokyklose yra labai stipri techninė bazė, platus informacinių technologijų naudojimas. (specialybės mokytojas Andrius) 
  1. Danijoje turėjote progą susitikti su verslo įmonėmis, bendradarbiaujančiomis su profesinėmis mokyklomis. Kokį įspūdį paliko šie susitikimai?

 

  • Verslo įmonės suvokia, kad jos turi užsiauginti savo būsimą darbuotoją, kad turi jį išmokyti gyventi socialiai atsakingai ir sveikai. Tik toks pilietis kurs pridėtinę vertę šaliai, o ne taps socialinių paslaugų vartotoju. Įmonė bando padėti jaunimui ir sunkiais momentais. O, kad jų yra, tai faktas. Neigiamai iškrovai įrengta treniruoklių salė įmonės patalpose. Norėdami motyvuoti pradedančiuosius įmonės skiria naujas įrankių dėžes. Jei mokinys sėkmingai išlaiko kvalifikacinius egzaminus, tai įrankių dėžė tampa mokinio nuosavybe. Taip motyvuojama ir tausoti įrankius.(direktorė Dalia)
  • Įmonės su mokyklomis bendradarbiauja glaudžiai. Jos įsipareigoja suteikti praktiką srityse, numatytose mokymo programose. (specialybės mokytojas Andrius)
  1. Ar danų pavyzdys įkvėpė naujoms idėjoms, ką galima būtų pritaikyti mūsų mokykloje?

 

  • Taip. Manau, pačiai Lietuvos profesinio mokymo sistemai būtų, ką pasimokyti. Na kad ir Švietimo sistema perėjo nuo kontaktinių valandų prie etato. Kiekvienas mokytojas ruošiasi pamokoms mokykloje ir tai leidžia suburti visus bendram komandiniam darbui.(direktorė Dalia)
  • Bendravimas, kūrybiškumas, savarankiškumas. (specialybės mokytojas Andrius)

 

  1. Kelionėse visuomet pasitaiko nelauktų staigmenų ar nutikimų, ar tokių netikėtumų pasitaikė ir Jums?

 

  • Siurprizas buvo danų ir lietuvių virtuvių panašumai. Vienoje iš profesinių mokyklų mus pasitinkant buvo specialiai tai progai iškelta Lietuvos trispalvė. Dar labai nustebino tai, kad danai labai mėgstantys prancūzišką virtuvę, vistiek gamina filtrinę kavą, patikėkit – tikrai ne kokio skonio 🙂 (direktorė Dalia)
  • Kelionė buvo suorganizuota labai sklandžiai. Kiek netikėtas ir malonus buvo jų vaišingumas. (specialybės mokytojas Andrius)

 

  1. 2013 metais buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad laimingiausi Europos žmonės gyvena Danijoje. Galbūt šis vizitas leido tuo įsitikinti?

 

  • Net ir gerdami „blėdną“ kavą jie atrodo motyvuoti, laimingi dirbdami savo darbą ir važinėdami mažais automobiliais. Gal dėl to, kad valstybė skatina mokymąsį visą gyvenimą ir jį finansuoja. Tai leidžia neskausmingai keisti savo profesiją. (direktorė Dalia)
  • Pries išvykdamas pasidomėjau apie Daniją. Pasidalinsiu rasta ištrauka iš vienos apžvalgos: “Danų gyvenimo pagrindas yra sąžiningumas, darbo etika, visuotinė lygybė, socialinis teisingumas, lygios moterų ir vyrų teisės bei tvarkingos viešosios vietos. Maloni darbo aplinka, darni šeima, bendruomeninis gyvenimas – tai didžiausios danų puoselėjamos vertybės.”  Panašu, kad taip iš tikrųjų ir yra. (specialybės mokytojas Andrius)