Mes neįsivaizduojame gražiausių metų švenčių laukimo be saldžiųjų kepinių aromato sklindančio po visus namus. Juk kvapai, muzika, dekoracijos, geri linkėjimai bei darbai, ir sukuria tą nuostabų šventinį jaukumą ne tik mūsų aplinkoje, bet ir mūsų širdyse. Tad tokiu laikotarpiu gaminame meduolius! Kvapnius, skanutėlius ir dailiai dekoruotus!

Mūsų konditerijos mokytoja Vilija dalinasi su jumis savo gaminamų meduolių ir jiems papuošti skirto glajaus receptais.

Meduolių tešlai reikalingi:

2 kiaušiniai
130 gr. rudojo cukraus
50 gr. sviesto
100 gr. medaus
apie 330 gr. miltų
pusė a.š. prieskonių meduoliams
1 a.š. sodos

Glajui:

1 kiaušinio baltymas
200 gr. cukraus pudros
citrinos rūgšties pagal skonį

Gaminame meduolius:

Į dubenį pilame išplaktus kiaušinius, dedame medų, cukrų, sviestą . Dubenį dedame ant vandens garų ir maišome, kol ištirps cukrus. Nukėlę nuo garų supilame actu nugesintą sodą, greitai išmaišome. Suberiame prieskonius, išmaišome. Beriame miltus, užminkome minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Jei reikia, įberkite dar miltų, bet nepadauginkite. Tešlą dedame 20-30 min. į šaldytuvą. Iškočiojame 0,5 cm. lakštą, išspaudžiame meduolius. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 5 min., kol meduoliai pakyla ir gražiai paruduoja.

Svarbu: išspauskite iš karto visus meduolius, nes jie kepa taip greitai, kad nespėsite kočioti tešlos, jei lauksite, kol iškeps pirmoji partija. 

Ruošiame glajų  meduolių dekoracijai:

Cukraus pudrą, baltymą ir  citrinos rūgštį maišome mediniu šaukštu, kol gausime vientisą glajų. Jei glajus labai skystas – įberkite dar pudros. Jei per tirštas – įpilkite truputį vandens. Pilame glajų į konditerinį maišelį ir dekoruojame meduolius.

Linkime visiems skanaus ir kvapnaus Šv. Kalėdų laukimo!