Susipažinkite su Laura, kuri turėdama paklausią kirpėjos profesiją nusprendė ją pakeisti. Šiandien Laura yra įgijusi net 3 profesijas ir yra viena iš kraštovaizdžio kūrimo įmonės „Augalinga“ įkūrėjų ir bendrasavininkių. „Tai gebėjimai, kurie galės būti pritaikomi labai plačiai, bet kurioje valstybėje, bet kada. Tai investicija į save, kuri su laiku ir patirtimi įgauna vis daugiau vertės, kaip brandus vynas. Ir labai gera kurti savomis rankomis ir matyti rezultatą. Turėsi amatą, turėsi ir duonos“,  taip apie įgytos profesijos naudą kalba ji.

Augalinga – pagalba kuriant savo aplinką

2020 m. besimokydamos dekoratyvinio želdinimo ir aplinkotvarkos profesijos dvi bendravardės „Sodžiaus meistrų“ bendrakursės susidraugavo ir suprato, kad jų tempas ir požiūriai į darbą sutampa, todėl nusprendė atidaryti savo apželdinimo paslaugų įmonę. Taip atsirado „Augalinga“. Kolegės ir toliau gilina profesines žinias „Sodžiaus meistrų“ dekoratyvinio želdinimo ir aplinkos tvarkymo verslo darbuotojo modulinėje profesinio mokymo programoje „nors tam sezono metu sunku atrasti laiko, kartu su kolege tęsiame studijas mokykloje“, – šypsosi Laura.

Profesinės kelionės

 „Man visada patiko ir sekėsi mokytis, bet niekuomet netraukė universitetinės studijos, tad po vidurinės pasirinkau želdinimo specialybės studijas Buivydiškių aukštesniojoje mokykloje, tačiau nebaigiau dėl šeimynos pagausėjimo. Vaikų auginimui atiduota dešimtis metų, po kurių įgijau kirpėjos diplomą Baltupių profesinėje mokykloje. Kirpėja išdirbau dar dvylika metų ir niekaip neišeina pilnai atsisakyti šios veiklos, tad iki šiol bandau derinti savo du amatus. Turiu ir trečią profesiją – keramikos, tačiau iš to duonos nevalgau. Keramika nuostabi terapija kai norisi apčiuopiamo ir praktiško  kūrybos rezultato ir kur nėra užsakovo rėmų – tik tu, tavo rankos ir formos gimimas iš molio masės“.

Pokyčiai

Paklausta, kodėl nusprendė pakeisti profesiją Laura dalinasi: „Pokyčius paskatino atsiradusi monotonija ir pamąstymai apie grožio industrijos laikinumą, dirbtinumą ir beprasmybę. Kirbantys vidiniai priekaištai dėl neįgyvendintų paauglystės svajonių, kurios buvo padiktuotos širdimi, o ne protu ir išskaičiavimais. O mano kolegė Laura iki šeimos sukūrimo sėkmingai ir ilgai dirbo grafikos dizainere, bet paauginusi vaikus susivokė kaip beprasmiškai bėga laikas sustingus priešais kompiuterio ekraną darant nesibaigiančius, neapčiuopiamus dalykus. Ieškojo naujo kelio be uždarų patalpų ir monotonijos“.

Kaip pasirinkti mokymosi įstaigą?

„Renkantis mokyklą vis tik svarbių svarbiausia yra dėstytojas. Reikėtų pasidomėti,kas jus mokys, kiek šiuolaikiško matymo gausite, pasiklausinėti rekomendacijų, pasidomėti mokinių atsiliepimais. Kadangi teko mokytis net ketveriose įstaigose, galiu pasakyti, kad valstybinėse mokyklose dar labai gajus sustabarėjimas ir programų atsilikimas nuo nūdienos aktualijų. Biurokratinis aparatas ir taisyklės dėl taisyklių gali labai erzinti, bent jau mane. Man „Sodžiaus meistrų“ mokyklą rekomendavo Gintarė Dubakienė. Mano atveju didžiąja dalimi pasirinkimą nulėmė gyvenamoji vieta. Bet iki rekomendacijos nežinojau, kad mano gyvenvietėje esamo tokios mokslo įstaigos. Na, o besimokant labiausiai įsiminė kelionės. Nepakartojamai įkvėpė kelionė po Berlyno parkus ir apsilankymas Kretingos japoniškame sode. Iš pačios mokyklos gyvenimo mane sužavėjo mokytojų ir moksleivių bendra pietų sriubos tradicija ir tai, kad direktorė pažįsta visus vardais“.

Nori pakeisti profesiją ir Tu? Ateik mokytis pas mus! Daugiau informacijos gali rasti čia .