Tvarumas – terminas, apie kurį girdėję visi. Mokykloje su mokiniais dažnai kalbame apie tvarumą ir maisto švaistymo problemą. Tačiau, ką turėtų apie jį žinoti ateities virtuvės profesionalai?

„Užtikrinti visiškai tvarų restorano ar kavinės darbą iš tiesų sudėtinga, imtis visų įmanomų priemonių būtina“, – sako Tvaraus maisto akademijos dėstytojas ir šefas Justinas Kapkovičius.

2022 kovo 24 d. Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ virėjo specialybės mokiniai kartu su maitinimo paslaugų profesijų mokytoja Jolanta Veličkienė,  mokomosios išvykos metu, lankėsi Tvaraus maisto akademijoje „Santa Maria“ studijoje. Kodėl tvarumas svarbus, mokiniams papasakojo „Santa Maria“ skonių ekspertė Ieva Pikžirnytė-Diginaitienė, o kaip tvariai tvarkytis profesionalioje virtuvėje praktiškai parodė ir receptais pasidalino J. Kapkovičius.

Pamokos pagrindiniai herojai buvo virti kiaušiniai ir ką su jais galima paruošti pvz.: po Šv. Velykų, kai šių lieka daug. Su jais šefas Justinas kartu su  mūsų mokiniais pagamino net penkis patiekalus.

Pirmiausiai pagaminome ir pašovėme kepti pusryčių duoną su virtais kiaušiniais – gardus kepamos duonos aromatas netrukus pasklido po visą studiją. Taip pat pagaminome Škotiškus kiaušinius – mėsos kukulius su virtu kiaušiniu viduje, ir kiaušinius vokiškai garstyčių padaže. Vėliau mokiniai atidžiai stebėjo dviejų būdų kiaušinių marinavimo procesą: su burokėliais ir su daržovėmis. Toliau paruošėme įdarytas bulvės su dviejų rūšių salotomis iš kiaušiniu. Pamokos pabaigoje viską išragavome ir pasidalijome įspūdžiais. Buvo ypač naudinga ir labai įdomu.  

Esame nuoširdžiai dėkingi „Santa Maria“ skonių ekspertei Ievai, šefui Justinui ir Renatai Keršienei už galimybę dalyvauti tvarumo pamokoje „Santa Maria“ studijoje.

Jolanta Veličkienė, Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja