Apie programą

Programos aprašymas

Mūsų virėjo modulinė profesinio mokymo programa – tai galimybė įgyti profesiją ir tapti šio amato virtuozu (-e) virtuvėje, gaminant nesudėtingus pusgaminius ir patiekalus tiek pagal technologiją (receptus), tiek improvizuojant.

Ši programa suteikia stiprų praktinį pagrindą: nuo tradicinės lietuviškos, prancūzų ir italų virtuvės iki  šiuolaikinės virtuvės ypatumų ir tvarumo principų paisančios maisto ruošos.

Trukmė ir kvalifikacija

  • Programos trukmė – 1 arba 2 metai, priklausomai nuo pasirinktos programos.
  • Minimalus išsilavinimas kvalifikacijai įgyti – pagrindinis išsilavinimas (po 10 klasės / baigus II gimnazijos klasę).
  • Pasirinkus programą, skirtą specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems asmenims, reikalavimai išsilavinimui – nenustatyti.

„Virėjo programa – tai galimybė svajoti ir atverti savo širdį tam, kas nauja. Kasdien, susitikdama su būsimais virėjais klasėje ar virėjų dirbtuvėse, suprantu, kiek atradimų ir įkvėpimo slypi šioje profesijoje. Kasdien matau kaip mokinių akys nušvinta, kai jiems pavyksta sukurti patiekalą, kuris ne tik skanus, bet ir estetiškai patrauklus“.

Jolanta Veličkienė

maisto technologė, edukologė, pedagogė, maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

„Džiaugiuosi, kai drauge su mokiniais mes atrandame drąsos improvizuoti, nepamiršdami taikyti pagrindinių technologijos taisyklių… ir džiaugiuosi matydama, kaip mokiniai auga ne tik kaip būsimi virėjai ar net virtuvės virtuozai, bet ir kaip asmenybės“.

Džiuginta Vaitiulionė

mokyklos alumnė, virtuvės šefė, profesijos mokytoja

Kodėl verta rinktis „Sodžiaus meistrų“ virėjo kursą?

Žinių ir patirčių įvairovė

Profesionalios edukacijos už mokyklos ribų: mokymai iš kitų specialistų, kviestiniai virtuvės šefai ir ekspertai. Į mokymo programą integruotos konditerijos ir restoraninių patiekalų pamokos.

Mokymosi bazė

Klasė ir dirbtuvės aprūpintos mokymui reikalinga įranga, įrankiais ir priemonėmis, produktais ir žaliavomis. Speciali darbo apranga kiekvienam mokiniui.

Praktika Lietuvoje ir užsienyje

Galimybė dalyvauti „Erasmus+“ projektuose Italijoje ar Prancūzijoje. Kasmėnesinės 2 savaičių praktikos, per kurias suteikiama galimybė patirti darbo ypatumus tikroje darbo vietoje.

Papildomos veiklos ir vertės

Organizuojamos mokomosios ir kultūrinės išvykos. Keramikos ir kalvystės pradmenys individualiems indams ir įrankiams pasigaminti. Karjeros specialisto ir/ar psichologo pagalba. Treniruoklių salė 2 k./sav. po 1,5 val. su treneriu nemokamai ir bendruomeniški pietūs kasdien.

Pagrindiniai profesijos mokytojai

Maisto technologė

Jolanta Veličkienė.

Technologijų edukologė, pedagogė, maitinimo paslaugų profesijų mokytoja.

Mokyklos alumnė

Džiuginta Vaitiulionė

Virtuvės šefė ir virėjų profesijos mokytoja.

5 pagrindiniai staliaus–dailidės mokymosi programos akcentai

Tvarkos virtuvėje palaikymas ir pasiruošimas savarankiškam patiekalų gaminimui.

Patiekalų apipavidalinimas ir įvairūs būdai, kaip patiekti maistą.

Sėkminga integracija į darbo rinką ir adaptacija: lietuviškos virtuvės ypatumai, pasaulio patiekalų įvairovė, gastronomijos naujovės ir naujausios maisto gaminimo technologijomis.

Kūryba ir kokybė virtuvėje: maisto produktų derinimas, gebėjimas interpretuoti ir tinkamai įvertinti patiekalų kokybę.

Sveikata ir saugumas kaip profesijos pagrindas: žinios apie darbo saugą, elgesį ekstremaliomis sąlygomis, sveikatos tausojimą bei fizinio aktyvumo svarbą profesinėje veikloje.

Kvalifikaciją sudarančioms kompetencijoms įgyti skirti moduliai

Maisto produktų ir žaliavų parinkimas, pirminis jų apdorojimas.

Nesudėtingos technologijos pusgaminių gaminimas.

Nesudėtingos technologijos patiekalų gaminimas.

Pasirenkamieji
moduliai

Nesudėtingos technologijos tautinio paveldo patiekalų gaminimas.

Nesudėtingos technologijos barbekiu ir grilio patiekalų gaminimas.

Picų gaminimas.

Blynų, lietinių, blynelių ir sklindžių gaminimas.

Nesudėtingos technologijos sušių gaminimas.

Praktika

Mokymasis vyksta dualiniu būdu: dvi savaitės mokykloje, teorija ir praktiniai užsiėmimai, bei dvi savaitės praktikos realioje darbo vietoje.
virėjas, virėja, virėjo, profesija, profesinis, mokymas, sodžiaus, meistrai, šefas, būsimas, praktika

Įsidarbinimo galimybės

Karjeros perspektyvos

Baigę programą, galite dirbti įvairiose maitinimo įstaigose – tiek privačiose, tiek visuomeninėse įstaigose, Lietuvoje ar užsienyje, arba pradėti savo kulinarinį verslą.

Absolventų sėkmės istorijos

Mūsų absolventai sėkmingai dirba įvairiose kulinarijos srityse.

D.U.K.

Kiek laiko trunka mokslai?
  • Mokslas trunka vienerius metus (pirminio profesinio mokymo programa).
  • Baigus pirminio profesinio mokymo programą ir išlaikius egzaminą, galima stoti ir pasirinkti mokytis tęstiniame kurse (antrus metus).
  • Pirminio profesinio mokymo programos, skirtos specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems asmenims, trunka 2 mokslo metus.
Kas gali mokytis?
  • Pirminio kurso programoje mokytis gali visi nuo 16 metų, turintys pradinį išsilavinimą (po 10 klasės arba baigus II gimnazijos klasę).
  • Tęstiniame kurse, antraisiais metais – baigę pirminio profesinio mokymo programą, turintys aukštesnį išsilavinimą arba įgiję kitą kvalifikaciją.
  • Pirminio profesinio mokymo programoms, skirtoms specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems asmenims, reikalavimai išsilavinimui nereglamentuojami, amžius – nuo 16 m.
Koks tvarkaraštis?
  • Dvi savaites susitinkame gyvai mokykloje nuo pirmadienio iki penktadienio, 8.30 – 15.00 val. (iš jų 45 min. skirtos pietų pertraukai).
  • Kitas dvi savaites susitinkame praktikoje, ne mokykloje, 5 dienas per savaitę po 8 val. per dieną (išskyrus savaitgalius).
Ar reikia turėti žinių bagažą prieš pradedant mokslus?
  • Nereikia, bet labai gerai, jei yra pomėgis domėtis maisto gaminimu, kultūra arba tiesiog gaminti.
Kaip vėliau galėsiu tobulintis, studijuoti kolegijoje ar universitete?
  • Įgytą kvalifikaciją galima tobulinti savarankiškai ar stažuotėse, kurias padeda rasti ir mokykla. Darbas privačiame sektoriuje (restoranuose, užkandinėse ar viešbučiuose) arba visuomeninėse įstaigose (ligoninėse, vaikų darželiuose, mokyklose).
  • Norint vėliau studijuoti kolegijoje ar universitete, reikia įgyti bendrąjį vidurinį išsilavinimą.
Ar suteikiamos stipendijos?
  • Taip, ŠMSM ir privačių rėmėjų kasmėnesinės stipendijos motyvuotiems mokiniams.
  • Plačiau → Stipendijos
Ar yra apgyvendinimo galimybės?
  • Taip, siūlome puikų bendrabutį mokslo dienomis.
  • Plačiau → Bendrabutis
Ar turėsiu galimybę paimti akademines atostogas?
  • Taip, mokiniams yra suteikiama galimybė paimti akademines atostogas, atsižvelgiant į mokyklos nustatytą tvarką ir individualias aplinkybes.

Partneriai ir projektai

Tarptautiniai projektai

Dalyvaujame „Erasmus+“ ir kituose tarptautiniuose projektuose, suteikiančiuose galimybes praktikai užsienyje.

Bendradarbiavimas su įmonėmis

Bendradarbiaujame su įvairiomis įmonėmis, kurios suteikia praktikos ir įsidarbinimo galimybes.

Ekspertų ir mokinių atsiliepimai

  • Kasmet į mokyklą iš Prancūzijos atvažiuodavo vis kitas mokytojas, iš kiekvieno išmokdavome naujų dalykų. Taigi, būdamas dvidešimties, jau turėjau specialybę, patirties ir mėgstamą darbą“. Baigęs mokyklą Egidijus dirbo restorane „Apvalaus stalo klubas“ Trakuose, vėliau įmonėje „Ali Šokoladinė“. 2017 m. Egidijus įkūrė nuosavą konditerijos gaminių kepyklą „Saldi meilė“ Vievyje, o 2019 – konditerijos gaminių parduotuvę „Dolce Amor“ Elektrėnuose.

    Konditerijos meistras Egidijus

  • „Konditeriai žaidžia su temperatūromis ir gramais, o virėjai uosle ir skoniu pagal širdies pajautimą“.

    Thomas Le Ralle, virėjas, šefas, profesijos mokytojas ir mokomojo restorano vadovas, kviestinis ekspertas iš Prancūzijos.

    Kviestinis ekspertas Thomas Le Ralle