Virėjo modulinė profesinio mokymo programa skirta kvalifikuotam virėjui parengti, kuris gebėtų drauge su aukštesnės kvalifikacijos darbuotoju parinkti maisto produktus ir žaliavas, atlikti jų pirminį apdorojimą, gaminti nesudėtingos technologijos pusgaminius ir patiekalus.

Mūsų mokykla ugdo būsimus virėjus, kurie išmanys lietuviškos virtuvės savitumus, turės galimybę susipažinti su prancūzų ir italų virtuvės ypatumais, skirtingų šalių gaminamais patiekalais.
Siekiame, kad būsimi virėjai gebėtų savarankiškai gaminti, apipavidalinti ir patiekti patiekalus, įvertinti patiekalų kokybę, išmanytų geros higienos praktikos (GHP) principus, mokėtų pildyti GHP žurnalus ir sudaryti technologines bei kalkuliacines korteles.

Valstybinis kodas Mokymo programos pavadinimas Tipas Būtinas minimalus išsilavinimas Mokymosi trukmė Kreditai Kvalifikacijos lygis pagal LTKS Priėmimas prasidės Mokymo programos aprašas
P20101304 Virėjo modulinė profesinio mokymo programa Pirminio profesinio mokymo programa,  skirta specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems asmenims Reikalavimai išsilavinimui nenustatyti 2 metai 60 II lygis nuo 2024-06-03 www.kpmpc.lt
T20101302 Virėjo modulinė profesinio mokymo programa Tęstinio profesinio mokymo programa, skirta specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems asmenims, baigusiems pirminį profesinį ar aukštesnį išsilavinimą Reikalavimai išsilavinimui nenustatyti 2 metai 50 II lygis nuo 2024-06-03 www.kpmpc.lt
P21101318 Virėjo modulinė profesinio mokymo programa Pirminio profesinio mokymo programa Pradinis išsilavinimas 1 metai 60 II lygis nuo 2024-06-03 www.kpmpc.lt
T21101307 Virėjo modulinė profesinio mokymo programa Tęstinio profesinio mokymo programa,  skirta baigusiems pirminį profesinį ar aukštesnį išsilavinimą Pradinis išsilavinimas 1 metai 50 II lygis nuo 2024-06-03 www.kpmpc.lt

Mokymo planas:

Sudarant virėjo mokymosi programos turinį, remtasi Lietuvos maisto gamybos tradicijomis, Prancūzijos profesinių mokyklų patirtimi, daug dėmesio skirta ne tik tradicinių lietuviškų patiekalų gamybai, bet ir Viduržemio jūros regiono maisto ruošimu, kuris yra labai populiarus ir Lietuvoje.

Kodėl verta rinktis „Sodžiaus meistrų“ virėjo kursą:

  • Pagrindiniai mokytojai: maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė, maitinimo paslaugų profesijų mokytoja Jolanta Veličkienė ir mokyklos alumnė, virtuvės šefė Džiuginta Vaitiulionė.
  • Mokymo programa sudaryta iš modulių:
    • Kvalifikaciją sudarančioms kompetencijoms įgyti skirti moduliai (Maisto produktų ir žaliavų parinkimas, pirminis jų apdorojimas; Nesudėtingos technologijos pusgaminių gaminimas; Nesudėtingos technologijos patiekalų gaminimas.
    • Pasirenkamieji moduliai, kuomet pasirenkamas vienas modulis iš pateiktų (Nesudėtingos technologijos tautinio paveldo patiekalų gaminimas; Nesudėtingos technologijos barbekiu ir grilio patiekalų gaminimas; Picų gaminimas; Blynų, lietinių, blynelių ir sklindžių gaminimas; Nesudėtingos technologijos sušių gaminimas).
  • Į mokymo programą integruotos konditerijos ir restoraninių patiekalų pamokos.
  • Kiekvienam mokiniui – individualus dėmesys, mokiniai turi sąlygas aktyviai dalyvauti darbe, nes mokymas vyksta mažosiose grupėse.
  • Mokymasis vyksta dualiniu būdu, kai mokymo procesas organizuojamas ir mokykloje, ir realioje darbo vietoje (dvi savaitės mokykloje, teorija ir praktiniai užsiėmimai, bei dvi savaitės praktikos).
  • Praktikos, per kurias suteikiama galimybė patirti darbo ypatumus tikroje darbo vietoje.
  • Profesionalios edukacijos už mokyklos ribų: mokymai iš kitų specialistų, kviestiniai virtuvės šefai ir ekspertai.
  • Mokymosi bazė: klasė ir dirbtuvės aprūpintos mokymui reikalinga įranga, įrankiais ir priemonėmis, produktais ir žaliavomis.
  • Speciali darbo apranga kiekvienam mokiniui.
  • Privalomieji higienos įgūdžių kursai: išduodamas pažymėjimas skirtas darbuotojams, pradedantiems dirbti arba jau dirbantiems su maistu.
  • Teikiama informatyvi dalomoji medžiaga, vyksta prezentacijos mokyklos erdvėse.
  • Taikomas reflektyvus mokymo(si) procesas.
  • Organizuojamos mokomosios ir kultūrinės išvykos.
  • Keramikos ir kalvystės pradmenys individualiems indams ir įrankiams pasigaminti.
  • Erasmus+ projektai Italijoje arba Prancūzijoje.
  • Karjeros specialisto ir/ar psichologo pagalba.
  • Bendruomeniški pietūs nemokamai kasdien.
  • Puikus bendrabutis (mokslo dienomis).
  • Treniruoklių salė 2 k./sav. po 1,5 val. su treneriu nemokamai.
  • Stovyklos.
  • Bendruomeniški pietūs nemokamai kasdien.

Kilo klausimų, rašykite Noriu mokytis

Įsidarbinimo galimybės:

Amatų mokykloje „Sodžiaus meistrai“ įgijus virėjo specialybę, galima dirbti tiek mažose, tiek didelėse kavinėse, restoranuose ar kitose maitinimo įstaigose Lietuvoje ir užsienyje, taip pat steigti savo įmonę. Baigęs profesinę mokyklą specialistas gali dirbti virėju arba įsidarbinti maisto ruošimo srityje. Norint vėliau studijuoti kolegijoje ar universitete, reikia įgyti bendrąjį vidurinį išsilavinimą. Įgytą kvalifikaciją galima tobulinti savarankiškai ar stažuotėse, kurias padeda rasti ir mokykla.
Įsidarbinimo galimybės yra labai plačios: virėjai reikalingi tiek privačiame sektoriuje (kavinėse, restoranuose, užkandinėse ar viešbučiuose), tiek ir visuomeninėse įstaigose (ligoninėse, vaikų darželiuose, mokyklose).

Dažniausiai užduodami klausimai

  1. Kiek laiko trunka mokslai?
    • Mokslas trunka vienerius metus (pirminio profesinio mokymo programa).
    • Baigus pirminio profesinio mokymo programą ir išlaikius egzaminą, galima stoti ir pasirinkti mokytis tęstiniame kurse (tęstinio profesinio mokymo programa).
    • Pirminio profesinio mokymo programos, skirtos specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems asmenims, trunka 2 mokslo metus.
  2. Koks tvarkaraštis?
    • Dvi savaites susitinkame gyvai mokykloje nuo pirmadienio iki penktadienio, 8.30 – 15.00 val. (iš jų 45 min. skirtos pietų pertraukai).
    • Kitas dvi savaites susitinkame praktikoje, ne mokykloje, 5 dienas per savaitę po 8 val. per dieną (išskyrus savaitgalius).
  3. Kas gali mokytis?
    • Pirminio kurso programoje mokytis gali visi nuo 16 metų, turintys pradinį išsilavinimą. Tęstiniame kurse, antraisiais metais – baigę pirminio profesinio mokymo programą, turintys aukštesnį išsilavinimą arba įgiję kitą kvalifikaciją.
    • Pirminio profesinio mokymo programoms, skirtoms specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems asmenims, reikalavimai išsilavinimui nereglamentuojami, amžius – nuo 16 m.
  4. Ar reikia turėti žinių bagažą prieš pradedant mokslus?
    • Nereikia, bet labai gerai, jei yra pomėgis domėtis maisto gaminimu, kultūra arba tiesiog gaminti.
  5. Kokius dalykus mokiniai mokosi ir kokias kompetencijas įgyja:
    • Palaikyti tvarką virtuvėje.
    • Pasiruošti patiekalų gaminimui ir savarankiškai gaminti.
    • Apipavidalinti ir patiekti patiekalus.
    • Mokėti naudotis naujausiomis maisto gaminimo technologijomis.
    • Ieškoti idėjų gaminant patiekalus.
    • Gebėti interpretuoti ir derinti maisto produktus.
    • Įvertinti patiekalų kokybę.
    • Saugiai elgtis ekstremaliose situacijose.
    • Reguliuoti fizinį aktyvumą.
    • Tausoti sveikatą ir saugiai dirbti.
    • Kad galėtų sėkmingai integruotis į darbo rinką ir prisitaikyti prie šiandieninių rinkos sąlygų, mokiniai taip pat:
      • Susipažįsta su lietuviškos virtuvės ypatumais.
      • Analizuojamos ir aptariamos gastronomijos naujovės.
      • Pažindinamasi su įvairių pasaulio šalių gaminamais patiekalais.

Pilnas programų aprašymas: VIRĖJO MODULINĖ PROFESINIO MOKYMO PROGRAMA.
Informacijos šaltinis: KVALIFIKACIJŲ IR PROFESINIO MOKYMO PLĖTROS CENTRAS