Ką daryti su neprinokusiais žaliais pomidorais? Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ virėjai, sekdami šiuolaikines tausaus gaminimo tendencijas, pataria išvirti uogienės. Uogienės skonis yra labai originalus: neabejotinai saldus ir šiek tiek primena agrastus ar kivius su vos jaučiamu specifiniu kartumo poskoniu liekančiu gomuryje. Žalių pomidorų uogienė – tai įdomus ir originalus šaltos mėsos, ypač žvėrienos,  ir sūrių priedas. Taip pat puikiai tinka gaminti įdarytas bandeles, tepti blynelius, pertepti pyragus bei pusryčiams su paprasčiausiu skrebučiu ir baltu sūriu.  

         Siekiant žaliųjų pomidorų uogienei suteikti subtilumo – galite įberti keletą kardamono sėklų, norint pikantiškumo – truputį čili pipiro, lengvam aštrumui ir šilumai – puikiai tiks šviežias imbieras, gaivumui – apelsinas ir citrina, bei skoniui išryškinti – įberkite žiupsnelį jūros druskos. 

Produktai: 1,5 kg žalių pomidorų, 500 g cukraus, apelsinas, citrina, truputis imbiero, mažas čili pipiras, 5 kardamono sėklos, žiupsnelis jūros druskos. 

Gaminimas: Išplautus ir nusausintus pomidorus supjaustome smulkiomis skiltelėmis. Dedame į puodą su plačiu dugnu ir apibarstome cukrumi. Nuplauname apelsiną ir citriną, nusausiname, sutarkuojame žieveles, išspaudžiame sultis ir dedame į pomidorus. Išmaišome ir paliekame stovėti per naktį vėsioje vietoje. Rytojaus dieną, priklausomai nuo to, kokį uogienės skonį norite išgauti, galite įdėti smulkiai sukapotą šviežią imbierą, supjaustytą čili pipirą ar kardamoną. Nepamirškite įberti žiupsnelį druskos. Paruoštą pomidorų su prieskoniais masę užverdame, sumažiname kaitrą, verdame iki norimos konsistencijos nuo pusvalandžio iki kelių valandų. Gauname žalsvai gintarinės spalvos uogienę. Pilame į sterilizuotus stiklainiukus, užsukame, atvėsiname.

Dailiai padekoruotas stiklainiukas originalios uogienės – puiki dovanėlė Kalėdų proga.