Gegužės 4 d. Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ virėjo specialybės mokiniai, mokomosios-pažintinės išvykos metu lankėsi Vilniuje. Išvykos tikslas buvo aplankyti seniausiai veikiančią turgavietę Vilniuje – Halės turgų ir gastronominio paveldo paieškos aplink. Gidė Janina papasakojo, kad Halės turgus šiandien yra itin populiari ir unikali savo istorija vieta, veikianti jau virš 100 metų ir gundanti savo kvapais, skoniais ir spalvomis.

Pastatas buvo atidarytas 1906 m. Tuometiniame Vilniuje tai buvo vienas iš moderniausių pastatų. Pastatą projektavo inžinierius ir architektas Vaclovas Michnevičius įkvėptas neseniai iškilusio Eifelio bokšto Paryžiuje. Įdomu ir tai, kad tai vienintelis tokio tipo konstrukcijos, kurioje naudojamos metalo santvaros, pavyzdys Lietuvoje.

Šiame turguje galima paragauti ir įsigyti ekologiškų bei autentiškų vietos gamintojų produktų, o pasiūla bei įvairovė yra begalinė: žuvis, mėsa, mėsos gaminiai, paukštiena, pieno produktai, sūriai, duona, duonos gaminiai, vaisiai, daržovės, kava, prieskoniai, pagardai, bakalėja… Visko net neišvardysi.


Būsimiems virėjams yra ypač svarbu žinoti, kur ir kokių produktų galima įsigyti, kaip įvertinti jų kokybę, kaip derinti. Mokiniai turėjo galimybė pamatyti ir paragauti įvairių produktų. Sužinojo kokios skerdienos dalys labiausiai tinka ruošti tam tikrus patiekalus. Užsukus į pasaulio skonių namus „Aliejus“ susipažinome su prieskonių įvairove ir jų derinimo specifika, su šalto spaudimo aliejaus įrenginiu bei aliejų asortimentu. Aplankėme degustacinę krautuvę „ROOTS” – tai tikras sūrio mėgėjų rojus. Kavos krautuvėlėje „Depeche coffee“ apžiūrėjome įmantrią kavos skrudinimo įrangą ir susipažinome su kavos skrudinimo subtilybėmis. „Beigelistai“  pasiūlė skanių beigelių, papasakojo apie Vilniaus žydų paveldą ir beigelių kepimo ypatumus.

Eidami aplinkinėmis gatvelėmis, ieškodami gastronominio paveldo, išgirdome įdomių gidės pasakojimų. Pasirodo, sostinė turi itin ryškią gastronominę istoriją. Mieste buvo galima sutikti visų LDK tautų, religijų, socialinių sluoksnių žmonių ir jie visi turėjo savus valgius, tradicijas.

Apsilankėme tautinių mažumų – romų kulinarinio paveldo restorane, kur mus šiltai priėmė „Sare roma“ vadovas ir restorano bendraturtis bei virtuvės šefas Ištvanas Kvikas. Ragaudami tradicinę romų arbatą, susižavėję  klausėmės Ištvano pasakojimų apie romų tradicinius patiekalus. Su būsimais virėjais virtuvės šefas aptarė įsidarbinimo galimybes, bei pasiūlė praktikos vietas kitiems mokiniams.  Vėliau aplankėme Sūrio DŽIUGAS Namus, kur mums papasakojo kaip brandinami sūriai. Neįtikėtina, kad DŽIUGAS „noksta“ tarp muzikos garsų. Jis brandinamas patalpoje, kurioje tyliai skamba garsaus lietuvių kompozitoriaus M. K. Čiurlionio simfonijos ir kitokie klasikinės muzikos kūriniai. Dėl to jis įgauna ne tik unikalų skonį, bet ir… sielą.

Po visko aplankėme Aušros vartus, kur padėkojome Dievo motinai už suteiktas mums pažinimo malones, gerus mokslo metus. Paprašėme, kad lydėtų sėkmė laikant egzaminus bei tolimesniame gyvenime.  

Patyrę daug įspūdžių, pavargę, bet daug naujo išmokę, grįžome į traukinių stotį, prie Portalo pamojuojame Liublino miesto praeiviams ir nuvykome namo.

Jolanta Veličkienė, Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja